dimecres, 15 de desembre de 2010

Avançant!

El càncer és una de les principals malalties per a la qual s'estan fent més esforços per a trobar un tractament. La letalitat del càncer és deguda a la metàstasi, és a dir, la capacitat que tenen algunes cèl·lules del tumor primari per “espavilar-se” i escampar-se per tot l’organisme mitjançant diversos mecanismes, com per exemple, sortir dels vasos sanguinis, mecanismes de supervivència augmentats evitant la capacitat antitumoral del TGF beta, i per tant, fent que aquesta actuï com a promotor del càncer.

Com explica el Dr. Massagué, no totes les cèl·lules que s'escapen del tumor cap al torrent sanguini són capaces de resistir les condicions tan hostils amb que es troben per continuar replicant-se en una altra part del cos, però si ho fan és quan parlem de metàstasi.

Un nou avenç de la mà del grup de recerca de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) liderat pel Dr. Joan Seoane, ha estat publicat a la revista Cancer Cell. En aquest estudi s’ha aconseguit fer la identificació i la inhibició, mitjançant inhibidors del TGF-beta, de les cèl·lules iniciadores d’un dels tipus de càncer més agressius, el glioblastoma.

Després d’un tractament quirúrgic hi ha cèl·lules que podran tornar a regenerar el tumor. Segons explica el Dr. Joan Seoane "És com si es tractés d'una mala herba", "Si la tallem d'arrel però el bulb persisteix, l'herba tornarà a créixer". És per això que la detecció d’aquestes cèl·lules iniciadores és tan important per aturar el procés.

El TGF-beta pot incrementar la capacitat de les cèl·lules iniciadores presents al glioma. És per això que la inhibició del TGF-beta pot ser una arma per aturar la iniciació d’un tumor secundari després d’haver realitzat una extirpació del tumor primari i frenar així aquest procés.

L’eficàcia d’aquests fàrmacs que inhibeixen el TGF-beta, de moment ha estat estudiada per aquest grup de recerca de la Vall d’Hebron mitjançant cèl·lules procedents de tumors de pacients de l’hospital i ratolins. Així doncs cal continuar estudiant aquests fàrmacs fent un assaig clínic per assegurar la seva eficàcia i seguretat en el gènere humà.

Cada cop estem més a prop de trobar solucions pel càncer. Petites i grans descobertes dels mecanismes implicats en aquest procés van contribuint a fer realitat aquesta fita.

Vídeo de tv3:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada