dijous, 3 de febrer de 2011

Coneixem la vitamina E?

La vitamina E o tocoferol és una vitamina liposoluble i que per tant es troba en aliments que tenen greixos en abundància o tenen fraccions solubles en greixos. Així doncs, està present en molts olis vegetals i en fulles d’alguns vegetals.


En teixits animals només l’alfa-tocoferol està en quantitats apreciables. Els vegetals, en canvi, contenen més quantitat d’aquesta vitamina. Aliments que contenen aquesta vitamina són: peix, ous, mantega, margarina, olis vegetals, olives, cereals, nous, pèsols, pastanagues...
La vitamina E es comporta com un antioxidant natural. És un segrestador de radicals lliures i de radicals peròxids. Aquests radicals poden danyar les cèl·lules, teixits i òrgans, i es creu que juguen un paper en certes afeccions relacionades amb  l’envelliment.

La vitamina E és important per a la formació dels glòbuls rojos i ajuda al cos a utilitzar la vitamina K.

S’ha comprovat in vivo que l’alfa-tocoferol evita la iniciació de la peroxidació de lípids al fetge i redueix el risc d’arterioscleosi en atrapar els compostos oxidats a les cèl·lules, que haurien estat oxidats a lipoproteïnes de baixa densitat que fan augmentar el risc de formar lesions arterioscleròtiques.

En països desenvolupats les carències per aquesta vitamina són rares, però es poden donar casos en nounats o pacients amb problemes d’absorció i transport de greixos.

Amb una dieta variada i equilibrada s’assoleix la vitamina E necessària per al correcte funcionament del nostre organisme. La dieta Mediterrània de casa nostra és un bon exemple, ja que inclou aliments molt variats i saludables com l’oli d’oliva, fruites i verdures, fruits secs... aliments que ens garanteixen la ingesta dels antioxidants que el nostre cos necessita.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada