dimecres, 12 de desembre del 2012

Involucrem-nos tots en el problema de la resistència bacteriana als antibiòtics!

Avui volia dedicar aquest espai a parlar de la resistència bacteriana.

És un problema d'importància cabdal ja que el nivell de resistències de determinats bacteris als antibiòtics arriba i fins i tot supera el 25% de les soques aïllades en diversos països de la Unió Europea. 

El passat 18 de novembre va ser el Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics, tot i així, caldria que ho tinguéssim present cada dia, i caldria involucrar a tota la població, ja que és un problema que afecta a tothom. 

L'ús inadequat, per automedicació o per prescripcions incorrectes i per molts altres motius, que podeu trobar en aquest document realitzat pel Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, posa en risc l'efectivitat del tractament amb antibiòtics.



Cada dia a les farmàcies venen dones amb simptomatologia d'infecció urinària i volen que els hi solucionem el problema. A la farmàcia no podem donar antibiòtics sense recepta, no els podem recomanar un antibiòtic. El metge és qui ho pot fer, i caldria realitzar prèviament un anàlisi d'orina per confirmar l'existència d'una infecció bacteriana i per veure quin és l'antibiòtic més adequat pel seu cas.

Realment la farmàcia és el punt més accessible i més ràpid pel ciutadà, però en aquest cas, ara per ara, el farmacèutic no hi pot fer res, i això moltes persones no ho entenen. El farmacèutic no ho pot fer perquè no té la capacitat legal ni té les eines per a poder-ho fer.  Tant de bo es pogués agilitzar aquest procés de manera que el metge i el farmacèutic cooperessin per a resoldre aquests problemes d'una forma més ràpida i efectiva i així evitar l'automedicació amb antibiòtics per aquest problema de salut.

El problema és real i es pot solucionar de diverses maneres. Es pot millorar l'educació de la població, que em sembla que sobre aquest tema, encara fa falta treballar-hi molt. Es pot formar bé als metges i farmacèutics. Dotar-los d'eines àgils i adequades per fer bons cribatges i diagnòstics. Consensuar i fer protocols d'actuació per a que metges tant de centres públics i privats, i farmacèutics, treballin de forma conjunta cadascú en el camp que li correspon.

En el següent enllaç podeu trobar uns vídeos realitzats pel European Centre for Disease Prevention and Control, que il·lustren la problemàtica actual i una mica més d'informació:

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada