diumenge, 3 de juny de 2012

L'atenció farmacèutica a les farmàcies catalanes, una innovació clínica.

Boi Ruiz: "El fòrum MIHealth converteix Barcelona en el centre de referència internacional en matèria sanitària" 

La cartera de serveis de la farmàcia catalana és considerada com un exemple d'innovació clínica al fòrum internacional MIHealth.

Trobem farmàcies que realitzen programes de cribratge de la població, com el programa per a la detecció precoç del càncer de còlon o de la infecció per VIH.

Es fa també seguiment de pacients crònics i polimedicats, programes de prevenció de riscos com el Programa d'Intercanvi de Xeringues o de Manteniment amb Metadona, programes de cessació tabàquica. Es participa en estudis per a la detecció precoç de la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC), una malaltia molt lligada a l'hàbit de fumar. I es fa educació sanitària.

Malgrat tots aquests esforços i reconeixements, la situació econòmica actual, on les "retallades" estan presents en tots els àmbits, i també en el de la sanitat. I les noves taxes als medicaments que es començaran a aplicar en breu (un euro per recepta), l'increment del copagament, el retard de pagament del Govern que asfixia moltes farmàcies... fa que ara mateix prevalguin més els esforços de subsistència que no pas els d'innovació clínica. 

Tot i així, el que sí que sembla que ha demostrat el fet d'arribar a aquesta situació, és que cal realitzar un canvi per a què el model de sanitat pública sigui sostenible, i en aquest punt, el farmacèutic pot ser decisiu. Per exemple, si es donessin les eines i el consentiment el farmacèutic podria detectar alguns problemes de salut i tractar-los, tal i com passa en altres països, com el Regne Unit, on els farmacèutics segueixen uns protocols per a dur-ho a terme. D'aquesta manera es podria ajudar a descongestionar l'Atenció Primària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada