diumenge, 9 d’octubre del 2011

La necessitat d'un canvi en el model de farmàcia actual

El sector farmacèutic, un sector que al principi de la crisi semblava intocable, ara per ara sembla que ja no ho és tant. Les farmàcies han d'innovar. 

A la presentació del Màster Oficial en Farmàcia Assistencial i Atenció Farmacèutica de la UB vam poder gaudir amb una xerrada que va fer el Dr. Manuel Machuca. Ens va remarcar la importància de tenir present que el que es ven a les farmàcies no són medicaments, sinó salut en forma de medicaments. 

L'atenció farmacèutica (AF) és clau en aquest procés. És importantíssim per a la sostenibilitat del sistema de salut i per a la millora de la salut de les persones que els medicaments que pren el pacient siguin eficaços i segurs per a ell. Cada cop hi ha més persones polimedicades, i per tant, amb més medicaments que interaccionen entre ells. 

Realment hi ha tot un món d'oportunitats en aquesta línia. Per a poder-ho fer es necessita una estructura que recolzi el treball del farmacèutic i moltes ganes per part del farmacèutics. Ganes d'aprendre i ganes de treballar en aquesta direcció. 

Per últim vull deixar un fragment extret d'un resum d'una ponència que va realitzar el Dr. Manuel Machuca al 2009:
Un futuro sin AF para el farmacéutico, hará de la farmacia comunitaria un establecimiento más comercial que sanitario, y con menos responsabilidad asistencial. La sociedad no necesitará profesionales del nivel de formación actual, tanto por la automatización de muchos procesos, como por la creciente seguridad de la cadena del medicamento.
El acceso a los medicamentos seguirá siendo necesario y la evolución pasará entonces por mejorar el perfil gestor de los dueños de las farmacias y avanzar hacia otro sistema diferente al actual, más acorde con las nuevas tecnologías.
Un futuro sin AF para el farmacéutico devaluará los estudios de Farmacia y de sus académicos, y volverá a ser un oficio como lo fue antes del siglo XIX.
Pero en el futuro sí que habrá AF, aunque quien la ejerza lo llame de forma diferente, porque la complejidad y necesidad de tratamientos farmacológicos que nos ha impuesto el aumento de la esperanza de vida, harán que el profesional que la ejerza sea fundamental, mientras los medicamentos sigan siendo la herramienta más utilizada para dar salud.

2 comentaris:

  1. Innovar al sector farmacèutic, sona molt bé. Les farmacèutiques sou molt més que "venedores" de medicaments, cosmètics i productes d'higiene. Pot ser aquesta innovació inclouria, entre altres coses, tornar a fórmules magistrals?

    ResponElimina
  2. Jo no ho diria tornar a les fòrmules magistrals, perquè és impossible, ja que la indústria està molt desenvolupada i per cobrir una demanda tan gran com la que hi ha ara, jo crec que és la millor manera. Però sí que és veritat que els metges més joves cada cop recepten menys fòrmules i crec que alguns farmacèutics ja han començat a treballar en aquest punt, fent per exemple un recull de fòrmules magistrals i facilitant-lo als metges.
    Jo crec que hi ha moltes coses que es poden fer a les farmàcies i que ajuden a què el farmacèutic s'impliqui més amb la salut de les persones, per exemple fer seguiment dels medicaments que la gent utilitza, deshabituació tabaquica, detecció del VIH... està clar que una farmàcia no ho pot fer tot, però si es pot i hi ha voluntat, ja és molt, i amb l'esforç de molts farmacèutics i farmàcies implicades es podria fer una gran tasca.

    ResponElimina