dimarts, 21 de juny del 2011

Detecció precoç del VIH (SIDA) a les farmàcies de Catalunya

La farmàcia és un lloc molt proper al ciutadà i que pot tenir un paper decisiu per a la lluita contra el virus de la immunodeficiència humana (VIH).

Ja està en marxa una prova pilot per a la detecció precoç del VIH. Va iniciar-se a les farmàcies de Catalunya i del País Basc. 

La detecció precoç del virus és importantíssima per diversos motius. Primerament, perquè quan la malaltia ja està molt avançada el pronòstic és més dolent i disminueix notablement l'esperança de vida i el tractament crònic possible és més agressiu i més car. I en segon lloc, pel perill que representa el desconeixement de la infecció i per tant pel risc d'infectar a altres persones.

La prova és molt senzilla, còmoda, ràpida, gratuïta (o pràcticament gratuïta) i confidencial. Es recull una mostra de sang fent una petita punxada al dit i el resultat es dóna al moment. El total de temps que pot trigar a realitzar-se la prova, són 20 minuts. 

Podeu trobar tota l'explicació del funcionament de la prova, aquí, i les farmàcies on es pot realitzar la prova.

El farmacèutic que la realitza cal que estigui format per fer-la, que hi dediqui un temps a l'explicació prèvia de la prova i que tingui habilitats de comunicació amb el pacient per facilitar la comprensió el respecte i la confiança.

La realització d'aquesta prova a les farmàcies pot facilitar l'accés al ciutadà a conèixer el seu estat, a conèixer millor la malaltia, a saber com prevenir-la i evitar infectar altres persones. Tot plegat, pot contribuir als esforços que la societat fa per a lluitar contra la SIDA.


Preguntes/dubtes més freqüents:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada