dimecres, 2 de març del 2011

Que està passant amb el preu dels medicaments?

Quan una persona procedent d'un país estranger et diu que comprar els medicaments aquí li surt molt més barat que comprar-los al seu país, et fa pensar en les mesures que s'estan aplicant per disminuir la despesa sanitària a l'Estat Espanyol. Una d'elles és la retallada de preus dels medicaments.

S'està atacant molt al preu dels medicaments, mentre que per altra banda el Sistema Sanitari Públic està tenint una gran despesa finançant medicaments molt nous, i per tant, molt cars, que moltes vegades no ofereixen millores importants  respecte d’altres que porten més temps al mercat.

En canvi, el fet d’incloure a la recepta electrònica els preus dels medicaments em sembla una mesura positiva. Conscienciar al pacient del valor que tenen els medicaments i de la despesa que ens suposa a tots, em sembla una bona mesura per evitar acumulacions de medicaments a les cases que acaben caducant sense haver estat encetats.

Crec que hem de valorar “el medicament”. Mesures que van dirigides a fer disminuir substancialment el preu d’aquests, acaben fent disminuir el seu valor. Cal remarcar, la gran inversió de temps, esforços i diners que ha requerit un medicament per a poder sortir al mercat. Mentre, que mesures que fomenten l’educació del ciutadà cap a un millor ús dels medicaments i mesures que incrementen l’eficiència del Sistema Sanitari Públic sense devaluar el concepte de “medicament”, són les que, en el meu parer, caldria fomentar. 

Us deixo una notícia de BTVnotícies referent a la inclusió dels preus a les receptes: 

3 comentaris:

  1. Això és culpa de... LES FARMACÈEEEEEEEEUUUUTIQUEEEEEEEEEEEEEES!!!!!

    ResponElimina
  2. Jo crec que aqui hi ha diversos punts de vista, i que tots s'han de tenir en conte.
    D'una banda, és obvi que estem parlant d'una indústria, i com a tal, volen obtenir beneficis de les seves inversions. Em ronda pel cap la idea de que si creuen que els preus dels medicaments és molt elevat perquè l'imposa la indústria, perquè no es subvencionen desde l'estat a empreses perque investiguin sobre medicaments? Ells podrien fixar el preu final del medicament posant-lo al seu preu raonable.
    D'altra banda també penso que les farmacèutiques inflen molt el preu real del medicament. Es obvi que inverteixen molt en investigació, però crec que el preu del medicament podria ser raonablement més baix, i tothom sap que la major part del gast en un fàrmac nou és en el markèting que han de fer per promocionar-lo.
    El món occidental estem acostumats a malbaratar recursos, i els medicaments no en són una excepció. Estic farta de veure com la gent llença caixes senceres de medicaments completament nous, que no els faran servir, i no tenen cap reparo en llençar-les, tant, es "pensen" que no les paguen.
    El nou sistema de recepta electrònica pot ser una mica engorrós perquè fan que el pacient hagi d'estar cada dia a la farmàcia, però crec que és una motl bona mesura per contenir el que es feia fins no fa gaire, el típic "donam'ho tot", i despres els hi canviaven el tractament, i tot cap a la brossa....
    Sento el meu comentari tan llarg, però crec que és un tema mol interessant per a discutir
    M'agrada el bloc Tresa ;)

    ResponElimina
  3. Oleeé Teresa!
    "Farmaceutiques...us volen enganyar..!" (cançó Polònia XD )

    ResponElimina